Over abstracte kunst, mooie schilderijen en kunst kopen

Wat is abstracte kunst?

Bij abstracte kunst wordt de overeenkomst tussen het kunstwerk en de zichtbare werkelijkheid vermeden. Abstracte kunst is dus het tegenovergestelde van figuratieve kunst en gaat niet om de waarneembare werkelijkheid. Het gaat om de kleur, vorm en expressie.

moderne kunst abstracte schilderijen


Wat vinden we mooie schilderijen?

Uit het onderzoek van bureaus Inter/View en PQR blijkt het volgende:

  • 54% van de Nederlandse bevolking houdt van abstracte schilderijen
  • Blauw is ons favoriete kleur; gevolgd door groen, rood en geel
  • We zien het liefst zachte, ronde vormen op een schilderij

In het  artikel “Mooi is onzin” van Trouw is Han Steenbruggen, conservator hedendaagse kunst van het Groninger Museum, aan het woord: “Kunst heeft niet altijd te maken met esthetiek, of met wat je als schoonheid ervaart. Kunst gaat dieper, bij kunst gaat het erom wat een kunstenaar wil vertellen. Dat heeft te maken met ontroering: grijpt het kunstwerk je aan? Komt de boodschap over?”

“Als ontroering onder je definitie van schoonheid valt, ja, dan hebben kunst en schoonheid met elkaar te maken. Maar, dat is niet wat we meestal met mooi bedoelen. Mooi vinden we datgene wat fijn en gemakkelijk is… Bij kunst doet het er daarentegen niet toe of je het boven je bank zou willen hangen. Kunst gaat verder, kunst gaat de schoonheid voorbij… Kunst komt voort uit nadenken over jezelf en wat je ziet in de wereld om je heen, van daaruit kom je tot een bepaalde vorm. Ik vind dat kunst mensen moet uitnodigen om na te denken en stelling te nemen”


Kunst kopen om zichzelf te ontmoeten

Wanneer we Psychologie magazine moeten geloven, maken onze hersenen bij het zien van een mooi kunstwerk twee netwerken actief:

  • het actie netwerk – deze staat aan als we bezig zijn met onze omgeving; en
  • het default mode netwerk – deze staat aan als onze hersenen aan het rusten zijn. Het default mode netwerk is heel gevoelig voor persoonlijke informatie: als je opeens je eigen naam hoort, dan kan je je niet meer de volle aandacht geven aan het gesprek die je net met iemand anders aan het voeren was.

Normaal gesproken zijn de bovenstaande netwerken nooit tegelijkertijd actief. Zien we echter iets dat we geweldig mooi vinden, dan werken beide netwerken opeens samen.

Het is dan net alsof “de buitenwereld en de interne representatie van jezelf samenvloeien”, waardoor je als het ware jezelf ontmoet in het kunstwerk. En dat zorgt weer voor een ontroerd gevoel tijdens de sublieme, persoonlijke ervaringen met kunst.

Share on FacebookEmail this to someoneShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on Pinterest